»

aug 11

Priser inom copywriting och översättning

Att få möjligheten att delta i tävlingar eller att på andra sätt vinna pris för sina arbetsinsatser kan vara givande för många. Det är alltid roligt att vara bland de bästa inom sitt område! Många medie- och skrivyrken har möjligheter att vinna olika priser för sitt arbete i mediebranschen. Man kan antingen vinna pris för ett enskilt jobb, eller tillsammans med sitt team och/eller firma. Det finns många priser idag inom exempelvis journalistik och skönlitterärt skrivande, men vilka finns för översättare och copywriters? Nedan ges exempel på några sådana priser.

 

Två priser för översättare
Svenska Akademien ger årligen ut flertalet priser inom språk och litteratur. Ett av dem är Svenska Akademiens översättarpris, som är ett pris som delas ut varje år till en översättare inom skönlitteratur eller humanistiska vetenskaper. Priset ligger på 60 000 kr och har getts ut sedan 1953 då Nils Holberg vann det. Vinnaren år 2015 var Marika Gedin, som bland annat har översatt ”Kroppen jag föddes i” av prisbelönta författaren Nettel Guadalupe. Sedan 1960 har ytterligare ett pris inom litteratur, främst allmänlitteratur, delats ut varje år. Det heter Elsa Thulins översättarpris. Priset består av en plakett av konstnären Edvin Öhrnström samt en penningsumma. Detta översättarpris är namngett från deras första vinnare, Elsa Thulin själv. Hon har bland annat översatt boken ”Havets tystnad: vandringen mot stjärnan” av pseudonymen Vercors (Jean Bruller).

Creativity and idea vector concept. A pencil with colorful lines

 

Två priser för copywriters
Inom copywriter-området är det vanligare att en hel byrå, eller ett kreativt team, vinner ett pris. Guldnyckeln är till exempel ett pris som har delats ut till olika reklam- och kommunikationsinsatser i över 30 år. Förra året vann en Göteborgsbaserad byrå ett pris för en mobil direktkampanj som vände sig mot människor i kö till attraktioner på Liseberg. I synnerhet gällde det Lisebergs då nyaste och mest populära attraktion Helix. Guldägget är ett annat känt pris, och tillika Sveriges äldsta, inom kommunikation och reklam. Förra året vann copy- och reklamarbeten utförda åt bland annat Apoteket Hjärtat, Hemglass och Pressbyrån. Arbetar du på en reklambyrå? I så fall kan ni ansöka om att vara med i dessa tävlingar.

graphene