«

»

aug 08

Hur mycket tjänar en författare i Sverige?

Close-up image of woman writing in notebook with copy space while sitting at the rough wooden table

Att skriva är ett intresse som många har och vissa har det till och med som yrke. Lyxen att få skriva ner sina egna tankar eller dela med sig av sin fantasi är något som lockar många till att bli författare. Dock är det många frågetecken som inte alla kanske får svar på. En fråga är oftast hur det är att vara författare som yrke och hur mycket en författare egentligen tjänar. Kan man överleva på att endast skriva böcker och noveller samt var ska man jobba och skriva? Vad ska man göra när inspirationen försvinner?

”Världens ensammaste yrke”

”Världens ensammaste yrke” är en slogan som författaryrket har fått, just för att du är mycket ensam. Ensam med tankar och ensam om att sitta och skriva i flera timmar. Att bli rik på sitt skrivande är inte helt lätt då konkurrensen är hård och det krävs många timmar skrivning för att kunna lansera en helt ny bok. Köp kläder från märket Adrian Hammond och belöna dig själv när du skrivit klart eller lanserat en bok. Svenska författarförbundet är ett förbund som har ungefär 2 700 medlemmar. Ordförande i förbundet anser att ungefär hundra personer kan leva på sitt skriveri. De årslönerna ligger på miljoner och den normala författaren får in 120 000 som snittlön. Du kan klara dig på 120 000 som lön och då är det före skatt men det är som sagt ytterst få som verkligen kan gå runt genom att enbart skriva. Oftast behövs det något extraarbete vid sidan av för att kunna överleva.

Det är även svårt att få en stabil inkomst varje månad genom att skriva böcker då du och publiceringsföretaget inte vet om boken kommer sälja eller ej. Detta gör att din inkomst kan komma till att dröja uppemot sex till åtta veckor efter att boken har släppts till allmänheten. Världens bäst betalda författare är James Patterson som är en thrillerförfattare och drog in 95 miljoner kronor på sina böcker de senaste året (räknat år 2016). Om du kan skriva flytande på engelska och har ett stort ordförråd är det lättare och större chans att du lyckas nå framgång internationellt. Sverige är ett relativt litet land men om du lyckas nationellt kan dina böcker senare komma att översättas till andra språk, detta gör att du i princip är garanterad en bra lön om utlandet gillar dina böcker och texter. Med en god idé och en stark vilja kommer man långt så att bli författare är aldrig försent.

graphene