«

»

apr 27

Bli en digital nomad

Digital nomad är ett begrepp som börjat användas allt oftare. Definitionen på en digital nomad brukar vara att det är en person förlitar sig på trådlös kommunikation för att kunna utföra sina arbetsuppgifter och som därför inte är bunden till en fysisk plats. Modern teknik ger oss möjligheten att leva på sätt som var otänkbara för några decennier sedan. Om man inte behöver något annat än en dator och en internetuppkoppling för att kunna tjäna pengar så är man inte tvungen att bo i närheten av en speciell arbetsplats. Som en sann nomad kan man resa dit man vill och hela tiden ha jobbet med sig.

Fördelar och nackdelar med livet som digital nomad

Många digitala nomader väljer att bo där levnadsomkostnaderna är låga så att de inte behöver arbeta mer än vad de har lust med. När en plats känns uttömd avseende möjligheter och attraktioner är det bara att resa vidare till nästa del av världen. Många får ett mycket stort internationellt nätverk i och med att de hela tiden träffar nya människor. Den livserfarenhet man vinner vinner på att se sig om i världen har ett stort värde som ofta kan omsättas i pengar för dem som t.ex skriver om sina resor. Givetvis har det sina nackdelar att leva fullt ut som nomad. Det är svårt att ha mer föremål än man kan få plats med i ett par väskor och många börjar efter en tid sakna kontinuitet; att ha samma vänner omkring sig att se årstidsskiftningarna på en och samma plats via en trädgård och kanske ett växthus. Men inget hindrar att man har det bästa av två världar. Kanske genom en liten lägenhet som man hyr ut under sina resor.

abc-tech2.se

Lämpliga yrken för digitala nomader

Måna digitala nomader arbetar i branscher där det är praxis med möten online via Skype eller andra hjälpmedel. Frilansande skribenter och översättare har bra förutsättningar för att kunna klara sig på resande fot. Programmerare och webb-utvecklare kan också nå framgångar eftersom det är vanligt med digitala hjälpmedel som håller koll även på projekt där många medverkar. Livet som digital nomad behöver alltså inte innebära att man bara arbetar ensam med sina egna projekt. Ett annan inkomstkälla som fungerar även om du hela tiden är på resande fot är att förvalta kapital. Kanske som så kallad daytrader – alltså ett liv där du aktivt köper och säljer aktier och andra värdepapper. Ett sätt för unga att prova på om livet som digital nomad är något man gillar är att plugga på distans samtidigt som man reser. Med svenska studiemedel har man råd att resa runt i t.ex. Indien eller något annat intressant utvecklingsland samtidigt som man löser sina skoluppgifter via datorn.

graphene